Lymfoedeem
Lymfoedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Deze ophoping kan zowel op kleine locaties voorkomen alsook verspreid zijn over grotere delen van het lichaam. Lymfoedeem kan zich bijvoorbeeld voordoen in voeten, enkels, benen, buik, armen en/of borsten. De zwelling kan een zwaar, vermoeid gevoel veroorzaken en pijn en tintelingen geven. Ook kan lymfoedeem het dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren.
Bij lymfoedeem wordt onderscheid gemaakt tussen primair- en secundair lymfoedeem:
- Primair lymfoedeem is een aangeboren afwijking. In dit geval is er vanaf de geboorte een aanlegstoornis in het lymfestelsel. Op latere leeftijd kan dit ophoping van lymfoedeem veroorzaken. In het begin zal de ophoping niet worden opgemerkt, omdat een zwelling niet continu aanwezig hoeft te zijn. Het is echter wel belangrijk om alertte zijn op oedeem. Des te eerder een passende behandeling wordt gegeven, des te minder klachten men van het oedeem zal ondervinden.
- Secundair lymfoedeem is lymfoedeem waarvan de oorzaak niet ligt bij de aanleg van lymfevaten. Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van het lymfestelsel. Dit kan veroorzaakt zijn door een chirurgische ingreep waarbij lymfeklieren beschadigd of verwijderd zijn, door littekens die het lymfestelsel belemmeren of door verwondingen.
(mamma) Carcinoom:
Kanker is een zware ziekte met vaak veel ingrijpende gevolgen voor het lichaam. Een van die gevolgen kan oedeem ontwikkeling zijn ten gevolge van het verwijderen van lymfeklieren. Lymfeklieren zitten op verschillende plaatsen in het lichaam zoals in de liezen, buik of oksels. Wanneer lymfeklieren bij borstkanker (door een mammacarcinoom) worden verwijderd, wordt er gesproken over een okselkliertoillet. In dit geval bestaat de kans dat vocht zich op gaat hopen in een arm of een borst. Soms kan enkel een beschadiging van het lymfestelsel na bijvoorbeeld bestraling al voldoende zijn om oedeemklachten te ontwikkelen.
Lees meer over de symptomen van borstkanker en wat een huidtherapeut kan betekenen tijdens de nazorg van borstkanker door hier te klikken.
Wondroos:
Wondroos (erysipelas) is een infectie van de huid, die overal kan ontstaan. Lokale kenmerken kunnen zijn: een warme, scherpbegrensde roodheid van de huid, hoge koorts, pijn en een algeheel gevoel van malaise.
Wondroos en oedeem vormen samen een vicieuze cirkel. Wondroos kan namelijk oedeem veroorzaken, maar oedeem is ook nogal gevoelig voor wondroos.
Behandeling:
Mede door middel van oedeemtherapie, bestaande uit manuele lymfedrainage, lymftaping, endermologie, actieve compressie therapie (ACT) waaronder therapeutische elastische kousen (TEK), zorgt de huidtherapeut ervoor dat de afvoer van oedeem wordt gestimuleerd zodat de klachten zullen verminderen.
Therapeutische elastische kousen kunnen ook preventief gedragen worden tijdens zwangerschap, bij staande beroepen of bij aanleg voor spataderen.
Neem direct en vrijblijvend contact met ons op middels onderstaand contact-formulier.
* verplichte velden
Waarom naar Huidgericht?
- Ook in de avonden geopend!
- Professionele zorg!
- Contracten met iedere verzekeraar!
Telefoonnummer Huidgericht:
073-7113193
Patient aan het woord: 'Tegenwoordig kom ik nog één keer per week voor manuele lymfedrainage. Dat is heel prettig. In mijn ogen is het einde voor mij nog niet inzicht, maar het is beslist geen straf om naar Huidgericht toe te gaan. Het contact is dan ook prima, zeer vriendelijk, begripvol en ontspannen, ze nemen echt de tijd hiervoor.'