Pigment

Pigmentvlekken, ze komen in allerlei verschillende soorten en maten. Ze vallen op omdat ze donkerder zijn dan het huidtype van de persoon. Er zijn dan ook veel verschillende factoren die pigment kunnen veroorzaken.

 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigmentcellen (melanine) in de huid. De nummer één oorzaak is blootstelling aan teveel UV-straling. Verschillende soorten pigmentvlekken zijn:
·       Ouderdomsvlekken: deze plekken worden veroorzaakt doordat de huid te vaak is blootgesteld aan UV-straling. Je ziet ze dan ook vaak op veel blootgestelde plekken zoals het gezicht, de hals, decolleté en handruggen.
·       Pigmentatie na een ontsteking (postinflammatoire hyperpigmentatie): na een ontsteking van bijvoorbeeld een puistje kunnen pigmentcellen overprikkeld raken en een vlekje vormen. Deze vlekken kunnen vanzelf weggaan maar dit gebeurt niet altijd of het duurt heel lang. Blootstelling aan de zon kan de plekken donkerder maken.
·       Hormonen: een zwangerschapsmasker (melasma) bestaat uit een donkere verkleuring op het gezicht. Dit kan ontstaan tijdens of na de zwangerschap onder invloed van hormonen. Ook speelt blootstelling aan de zon weer mee. Melasma kan ook voorkomen bij vrouwen die niet zwanger zijn (geweest).
·       Moedervlekken: deze vlekjes kunnen overal op het lichaam voorkomen en kunnen aangeboren en/of erfelijk zijn. Onder invloed van zonblootstelling kunnen goedaardige moedervlekken veranderen in kwaadaardige moedervlekken. Moedervlekken worden daarom ook niet behandeld bij de huidtherapeut.
·       Sproeten: dit zijn goedaardige pigmentophopingen in de huid, meestal op zon blootgestelde plekken. In de zomer kunnen ze door UV-straling donkerder worden. Bij het ouder worden kunnen ze verdwijnen of bij verminderde blootstelling aan de zon.
 
Pigmentvlekken kunnen optisch zorgen voor een doffe huid en voor een ouder uitziende huid. Dit kan cosmetisch storend zijn.  
 

Hoe behandelt Huidgericht pigmentvlekken?

Bij Huidgericht kunnen ouderdomsvlekken en postinflammatoire hyperpigmentatie behandeld worden. Melasma kan ook behandeld worden, echter is dit vaak een hardnekkige vorm van pigmentatie. Pigmentatie kan behandeld worden door middel van de pigmentlaser, peelings en microneedling. Met de pigmentlaser richt de laserstraal zich specifiek op de pigmentcellen in de huid. Daarvoor moet er een duidelijk verschil zijn met de pigmentvlek en de rest van de huid eromheen. Het is erg belangrijk dat de huid niet zongebruind is. De laserstraal verwarmd de pigmentcellen en deze worden beschadigd. Na de behandeling kan de pigmentvlek donkerder of wat grijzer ogen. Het lichaam gaat na een paar dagen de beschadigde pigmentcellen zelf afbreken en de pigmentvlek zal lichter worden of verdwijnen. De huidtherapeut kijkt samen met jou naar de behandelopties voor uw situatie.  

 

Hoe vaak moet er behandeld worden?

Per pigmentvlek verschilt het hoe vaak er behandeld moet worden. Meestal zijn er 1 tot 4 behandelingen nodig. Soms is er een combinatie van verschillende behandelingen nodig voor het beste resultaat, zoals laser en een peeling. Na elke behandeling wordt er geëvalueerd of er nog resultaat te behalen is met een extra behandeling.

 

Wat kun je thuis doen?

Bij pigmentvlekken in het bijzonder is het thuisadvies erg belangrijk om het gewenste effect te behalen. De nummer één oorzaak van pigmentvlekken is zoals hierboven benoemd: UV-straling. Daarom is het cruciaal om de huid elke dag, het hele jaar door te beschermen tegen de zon met een zonfactor. Er wordt geadviseerd om minimaal factor 30 te gebruiken en niet te zonnebaden. Wanneer de huid niet beschermt wordt tegen de zon kunnen er nieuwe vlekken ontstaan of bestaande verergeren. Ook kunnen er kwaadaardige plekken ontstaan door teveel blootstelling aan de zon en zal de huid in het algemeen meer verouderen.
Verder beschikt Huidgericht ook over producten die de vorming van pigment in de huid voorkomen en tegen gaan. Voor een productadvies passend bij jouw huidwens kun je ook bij ons terecht.

 

Tarieven

      Prijs  
TCA Peeling     Klik hier  
Microneedling SkinPen + nazorgkit   Klik hier  
         
LUMINES Stellar M22 (IPL)     Klik hier   


Wil je direct jouw behandeling plannen?
Dat kan gemakkelijk en snel via ons online boekingssysteem.                              BOEK HIER ONLINE!
Let op; Ben je nog niet eerder voor een pigmentafwijking bij Huidgericht geweest? Dan is eerst een intake verplicht. Voor meer informatie, klik hier

Of neem direct en vrijblijvend contact met ons op middels onderstaand contact-formulier. 


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Neem de tekens over.
 * verplichte velden

 

 

Waarom naar Huidgericht? 

- Ook in de avonden geopend!
- Professionele zorg!
- Contracten met iedere verzekeraar!

Telefoonnummer Huidgericht: 
073-7113193