Oedeemtherapie

Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen, stijfheid en een vermoeid/zwaar gevoel. Om het lichaam te helpen het overtollige lymfevocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Voor een maximaal effect past de huidtherapeut vaak meerdere methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie.

 

Wat houdt de behandeling in?

Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage; het lymfesysteem wordt geactiveerd en het vocht wordt naar delen van het lichaam gemasseerd waar het beter afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt in dezelfde behandeling gezwachteld of getapet om het bereikte resultaat vast te houden. Een elastische kous kan de zwachtel vervangen zodra het oedeem constant is.

     Manuele lymfedrainage
Met een zacht pompende beweging van onze handen activeren we het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door deze speciale handgrepen, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen wordt het verharde weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

     Ambulante compressietherapie
We zwachtelen de door oedeem opgezwollen benen of armen in, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich waardoor de defecte kleppen sluiten. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.

     Ademhalings- en bewegingsoefeningen
Specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen bevorderen de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten.

     Lymftaping
Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan kunnen we gebruik maken van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

     Elastische kous
Ook de therapeutische elastische kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied.

  

Resultaat

Door de verbeterde afvoer van weefselvocht vermindert de druk in het oedeemgebied. Het strakke gevoel, al dan niet pijnlijk, wordt minder of verdwijnt waardoor mobiliteit verbetert. De afgenomen druk en het verdwijnen van het weefselvocht bevorderen ook de genezing van wonden en verminderen de vorming van littekenweefsel.

 

Wat kunt u zelf doen?

Naast het geven van oedeemthearpie denken we ook graag met u mee naar belemmeringen in het dagelijks leven door deze aandoening. We adviseren graag, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen en verergering door complicaties kunt voorkomen.

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. 

Bij veneus oedeem helpen de kuitspieren om het bloed – tegen de zwaartekracht in – richting het hart te pompen. Met het bewegen van de kuitspieren wordt de afvoer gestimuleerd van bloed en vocht. Wandelen of fietsen, in combinatie met therapeutische elastische kousen, geeft verlichting. Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!

 

Tarieven

      Prijs  
Oedeem - en littekentherapie particulier    Klik hier  

Let op: Wordt uw oedeem- en/of littekentherapie vergoed? Dan gelden de tarieven van uw verzekeraar.

 

Zorgverzekeraar

Behandeling van oedeem is een specialisme van de huidtherapeut. U heeft hiervoor geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Steunkousen vallen onder het kopje 'hulpmiddelen'. Hierdoor heeft iedereen met een indicatie recht op 2 paar/stuks therapeutische elastische kousen die worden verzekerd uit de basisverzekering (2paar/stuks per 12 maanden).

Helaas zijn de behandelingen voor oedeemtherapie (nog) niet online boekbaar. 
Let op; Ben je nog niet eerder voor oedeemtherapie bij Huidgericht geweest? Dan is eerst een intake verplicht. Voor meer informatie, klik hier

Of neem direct en vrijblijvend contact met ons op middels onderstaand contact-formulier. 






This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Neem de tekens over.
 * verplichte velden

 

Waarom naar Huidgericht? 

- Ook in de avonden geopend!
- Professionele zorg!
- Contracten met iedere verzekeraar!

Telefoonnummer Huidgericht
 073 - 7113193