BACK
okt 14, 2015 |
huidgericht

Vorige maand vocht jij tegen borstkanker, vorige week vocht jij nog steeds en vanaf vandaag vechten de huidtherapeuten met je mee in het na-traject.

In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Omgerekend zijn dit 41 borstkanker-diagnoses per dag! Naar schatting zal dit getal nog stijgen naar 55 in 2020. Gelukkig is 85% van de patiënten na 5 jaar nog in leven. Desalniettemin blijft borstkanker doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar.

Om de kwaliteit van leven te verbeteren na borstkanker kan de huidtherapeut een grote rol spelen. De gevolgen van borstkanker zijn lichamelijk en emotioneel ingrijpend, denk aan het ontbreken van een borst of tepel, de bijverschijnselen van chemotherapie en bestralingen, littekenweefsel en vochtopeenhopingen door een beschadigd lymfestelsel.

Klik op de foto om het gehele bericht te lezen. Of scroll naar beneden als je al in het bericht zit.

Borstkanker, een vorm van kanker welke dikwijls centraal staat in de directe omgeving, landelijk en zelfs wereldwijd. De maand oktober is uitgeroepen tot borstkankermaand, er worden films gemaakt over mensen met (borst)kanker en speciale modeaccessoires worden ontworpen.

Symptomen borstkanker

Wanneer borstkanker wordt ontdekt in een vroeg stadium, wordt de kans vergroot op een succesvolle behandeling. Check daarom met regelmaat je borsten op onderstaande symptomen!

Huidtherapie bij borstkanker

De huidtherapeut biedt een breed scala aan behandelingen die ertoe bijdragen dat onder andere pijn en lichamelijk ongemak verminderen. Daarnaast heeft de huidtherapeut aandacht voor de psychologische en sociale aspecten, geeft ze advies en een luisterend oor.

Huidtherapeutische therapieën bij de nazorg van borstkanker

Kanker is een zware ziekte met veel ingrijpende gevolgen voor het lichaam. Toegepaste behandelingen zijn:

    - Operatie
    - Bestraling
    - Chemotherapie
    - Hormonale therapie

Na een operatie kan er oedeemontwikkeling plaatsvinden. Dit kan zijn ten gevolge van het verwijderen van lymfeklieren of door belemmeringen van het litteken. Lymfeklieren zitten op verschillende plaatsen in het lichaam zoals in de liezen, buik of oksels. Wanneer lymfeklieren bij een mammacarcinoom worden verwijderd, wordt er gesproken over een okselkliertoillet. In dit geval bestaat de kans dat vocht zich op gaat hopen in een arm, borst of in de flank. Soms kan enkel een beschadiging van het lymfestelsel na bijvoorbeeld bestraling al voldoende zijn om oedeemklachten te ontwikkelen. Door deze beschadigingen wordt het overtollige lymfevocht onvoldoende afgevoerd.

De huidtherapeut kan met oedeemtherapie pijn en stijfheid als gevolg van deze vochtophopingen verminderen. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af.
Daarnaast adviseert de huidtherapeut u graag, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen en eventuele verergering door complicaties kunt voorkomen.

Wanneer er sprake is van een pijnlijk en/of vastzittend litteken, kan het toepassen van littekentherapie bijdragen aan vermindering en versoepeling van het littekenweefsel. De huidtherapeut kan met speciale massagetechnieken de doorbloeding verbeteren, de huid weer soepel maken en de cosmetische ontsieringen van littekens verminderen. Daarnaast adviseert de huidtherapeut u graag, welke producten bevorderend kunnen zijn voor de genezing.

Zo nodig kan de huidtherapeut een therapeutisch elastische kous (TEK) aanmeten. TEK worden in de volksmond ook wel ‘steunkousen’ of ‘compressiekousen’ genoemd. Steunkousen worden geadviseerd bij problemen met het vaat- en/of lymfesysteem. Bij borstkanker kunnen er oedeemklachten in de arm ontstaan. Door de druk die een armkous geeft op de huid, wordt de afvoer van lymfevocht gestimuleerd en zullen er minder klachten ontstaan in dit gebied. Het is een hulpmiddel om het probleem onder controle te houden.

Verwijzingen en vergoedingen

Voor littekenmassage en oedeemtherapie door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

 

Neem direct en vrijblijvend contact met ons op middels onderstaand contact-formulier.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Neem de tekens over.
* verplichte velden