BACK
jul 29, 2015 |
huidgericht

‘Niemand heeft meer in de gaten dat ik steunkousen draag, ze lijken op gewone kousen’

Onlangs heeft Huidgericht steunkousen geleverd aan een man (59 jaar) die al jaren ontevreden was over zijn steunkousen. Na 6 jaar heeft hij zijn probleem bij Huidgericht neergelegd. Huidgericht heeft deze meneer een ander model kous geadviseerd. Dit resulteerde voor hem in een zeer positieve ervaring: “Nu zijn het voor mij geen steunkousen meer, ik ervaar ze als gewone kousen. Ze zitten fijn en zijn niet te onderscheiden van gewone kousen ”.


Klik op de foto om de ervaring (omtrent steunkousen) van een 59-jarige man te lezen. Of scroll naar beneden als je al in het bericht zit.

Therapeutisch elastische kousen worden in de volksmond ook wel ‘steunkousen’ of ‘compressiekousen’ genoemd. Steunkousen worden voorgeschreven bij problemen met het vaat- en/of lymfesysteem en verhelpen klachten zoals een moe en zwaar gevoel in de benen, (on)zichtbare spataderen, rusteloze benen en vocht (oedeem).

- Wat is de reden dat u steunkousen draagt?

“Zes jaar geleden ben ik naar de huisarts gegaan voor spataderen en vocht rondom mijn enkels. Het vocht gaf mij een zwaar, vermoeid gevoel in mijn benen en zorgde voor veel jeuk. De huisarts heeft mij toen steunkousen voorgeschreven. Deze heb ik jaren gedragen maar gingen op d’n duur vervelen. Door de steunkousen werden mijn tenen naar elkaar toe gedrukt waardoor ik last kreeg van likdoorns. Hierdoor heb ik mijn steunkousen een jaar niet aangedaan. Helaas begon het vocht vanaf dat moment weer erger te worden.”

- Wat ging er door u heen toen u besefte dat u de steunkousen toch nodig heeft?

“Wat moet dat moet, maar ik was er niet blij mee. Dat zou namelijk betekenen dat ik weer last zou krijgen van likdoorns. Toen ben ik bij jullie terecht gekomen en heb ik mijn probleem uitgelegd. Ik ben blij dat ik bij jullie, Huidgericht, terecht ben gekomen want door deze nieuwe kousen heb ik én geen vocht meer in mijn benen én geen likdoorns.”

- Hoe ervaart u de nieuwe steunkousen die Huidgericht heeft aangemeten?

“Niemand heeft meer in de gaten dat ik steunkousen draag, ze lijken op gewone kousen. Nu zijn het gewone kousen voor mij. Het zijn kousen met een dichte teen waardoor ik ook geen andere sokken er over heen hoef te dragen. Mijn tenen hebben de ruimte net zoals in een gewone kous waardoor ik gewoon met mijn tenen kan wiebelen. De kousen geven me steun maar houden mijn tenen dus lekker vrij. En ze hebben geen ziekenhuis-kleur meer!”

- Ervaart u het dragen van steunkousen als een belasting in uw leven?

“Nee, ik heb ze nu juist graag aan van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Ik gooi ze ’s avonds ook niet meer uit als ik mijn schoenen uit trek. Voorheen deed ik dat wel. Als ik dan thuis kwam na het werk, trok ik ze het liefst direct uit om mijn tenen de ruimte te geven.
De kousen trekken ook niet moeilijk aan, je wordt er vaardig in. De thuiszorg hoeft hier gelukkig dan ook niet voor te komen”

- Draagt u uw de steunkousen dagelijks?

“Tegenwoordig mis ik de steun van de kousen als ik ze niet draag. Dus ja, iedere dag. Je went aan de druk en ik ervaar het zeker niet als vervelend zoals je wel eens hoort. Deze steunkousen draag ik ook trouwer dan mijn vorige omdat ik ze altijd aan kan. Een feestje? Dat maakt niet uit, want ik kan mijn kousen matchen met mijn kleding omdat er verschillende kleuren steunkousen zijn en er een mooie structuur in zit verwerkt."

- Zou u de steunkousen van Huidgericht adviseren aan andere mensen?

"Ik zou ze zeker adviseren aan iedereen die last heeft van vocht. Het lijkt een grote stap maar ze zijn niet meer zo ouderwets als vroeger. Ik heb ontdekt dat er vele soorten kousen zijn in allerlei kleuren.
Ik ben er achter gekomen dat het belangrijk is om steunkousen te dragen om de klachten te kunnen minderen. Ik ben er zo tevreden over, dat ik 2 extra paar heb gekocht op eigen kosten. Nu heb ik er 4 in totaal. Twee van de verzekeraar en 2 van mezelf en draag ik ze iedere dag. "

Steunkousen zijn dus niet alleen voor 'oudere mensen' en kunnen er tegenwoordig ook mooi uitzien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (waaronder grijs, zwart, blauw en beige), met open en gesloten teen.

Vergoeding

Steunkousen vallen onder het kopje 'hulpmiddelen'. Hierdoor heeft iedereen met een indicatie recht op 2 paar/stuks therapeutische elastische kousen die worden verzekerd uit de basisverzekering.

Hulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt voor het aantrekken en uittrekken van steunkousen. Ze geven hulp en maakt het gemakkelijker om zelfstandig te blijven. Hierdoor kan de hulp van thuiszorg worden uitgesteld.

 

Wilt u meer informatie? Neem direct en vrijblijvend contact met ons op middels onderstaand contact-formulier.


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Neem de tekens over.
* verplichte velden